Nyhedsbrev januar 2021

Nyhedsstudie
12. januar 2021 - subsiteadmin

Nyhedsbrev januar 2021

Digital lov, orden og bekymring

Kære forældre.

Med dette nyhedsbrev vil vi gerne fortælle jer om et fænomen som I skal være meget opmærksomme på. Lad os starte med at stille dig følgende spørgsmål:
”Har du en Snagit-licens eller er der installeret ScreenRec, TinyTake, STEAM eller ShareX på dit barns pc eller tablet”?
For nu bare at nævne nogle.

Er det skjult kamera?

Nogen af jer ved måske allerede hvad disse programmer kan; men ellers så kan de, kort fortalt, optage billede og lyd fra pc’en imens det sker. Der laves en optagelse af billede og lydoutput, som så senere kan redigeres og deles.
Det kan være meget praktisk; men man skal NATURLIGVIS IKKE optage den onlineundervisning man modtager.

Reglerne på området er komplicerede. I visse tilfælde må man gerne, i det skjulte, optage en samtale man selv er en del af og skjulte videooptagelser kan ligeledes være lovlige.

Men selvfølgelig bliver det aldrig acceptabelt at optage sin lærer eller sine klassekammerater uden deres vidende, for at kunne dele optagelsen med sin venner (der så deler den med deres venner, der så deler den med deres venner osv.)

Vores absolut bedste råd i denne sammenhæng er:
”Lad være med at installere den slags software, hvis du ikke skal bruge den til noget fornuftigt og tal med dit barn om det”.

Når ungdomslivet trækker 4-5G…

handler ikke om acceleration af et legeme; men om netværk.

Når vi snakker om de unges onlineliv på kanten så har hele situationen omkring Coronavirus gjort det højaktuelt at tale om Fake News, misinformation og konspirationsteorier. Det bliver aldrig umoderne at udvise en kritisk sans overfor udsagn og oplysninger.
Et andet aspekt vedrørende onlinelivet er, at vi fortsat ser at megen handel med euforiserende stoffer faciliteres på helt almindelige platforme som de unge bruger. Tag eksempelvis Snapchat. I skrivende stund kan man uden videre finde 4 salgsprofiler blot ved at skrive ”svendborg”. Her er to af dem:

 Snapchat_skærmdump

Dermed ikke sagt, at alle og enhver kan kontakte disse profiler og få bragt ud. Men det siger omvendt ganske meget om hvor vanskeligt det er for de store platforme at forebygge og for politiet at gøre noget ved problemet. Det er et enormt maskineri der skal sættes i værk for at efterforske sådanne sager.

Onlinelivet på kanten vil fortsat være et af vores hovedfokusområder i 2021 i SSP-regi.

Del din bekymring

Endelig vil vi gerne gøre lidt reklame for en feature på vores hjemmeside. Nemlig funktionen, ”del din bekymring”. Hvis du sidder og overvejer at ringe til os for at fortælle os noget om et barn eller en ung, så kan du med fordel benytte denne funktion i stedet for. Husk den erstatter ikke en underretning eller en anmeldelse; men det giver os en mulighed for at rette opmærksomheden imod de rigtige børn og unge.

SSP-teamet:

Er der spørgsmål til SSP, er I altid velkomne til at kontakte os. 

Marianne Grønbech (marianne.groenbech@svendborg.dk )
Tom Grastrup Jensen (tom.grastrup.jensen@svendborg.dk)