Nyhedsbrev - juni 2021

Boombox
21. juni 2021 - subsiteadmin

Nyhedsbrev - juni 2021

We want that Ol' thing Back?

Sommeren er atter over os og det betyder flere unge på strande og stræder. Dejligt at der er blevet mulighed for at kunne mødes igen, og endda uden at skulle maskere sig bag et mundbind.

Sommeren er også højsæson for klager over larm og manglende oprydning, der hvor unge har opholdt sig. Vi udsendte i juni 2020 Nyhedsbrevet ”Undskyld, men hvor er værten”, som gik hen og blev et mindre viralt hit. 

I offentlige debatter bliver fænomenet ofte talt hen i retning af at larmen bliver højere og højere. Men er der noget om snakken?

Lad os se. Hvis man nu var teenager i slutningen af 80’erne og ville transportere sin musik rundt kunne man jo kaste sig over en sag som denne: Philips d8444 power player. Apparatet havde den politisk ukorrekte benævnelse ”Ghettoblaster”. Dette er sidenhen i engelsksprogede lande udskiftet med ordet ”Boombox”. Et bæst med hele 5 højtalere, kassettebånd og radio. Til at drive hele herligheden skulle man bruge 8 stk. 1,5 Volt A batterier. På en enkelt aften kunne der gå temmelig mange til af den slags.
En boombox var ikke bare en lydmaskine – den var også et statussymbol, den var en kilde til forargelse og altid et oplagt emne at diskutere i forhold til hensyntagen og børneopdragelse. Særligt hvis den var dækket til med klistermærker med bands der spillede ”Hip-hop”. Så var det da helt galt.

Kan man så i dag transportere sin musik rundt på en helt anden facon? Egentlig ikke. Hvis vi kaster et blik en på 3. generations Soundboks, så er den bestemt ikke blevet mindre eller lettere at transportere. Faktisk er den et skrummel på omkring 15 kilo. Til gengæld kan den levere en lyd på vanvittige 126 decibel. Ifølge høreforeninges hjemmeside er det omkring smertegrænsen.
Soundboksen er nok, sammen med tabletten og pc’en, de elektroniske instrumenter der diskuteres allermest i forhold til børn og unge. Til en nypris på 6.000 – 7.000 kroner er det helt klart også et statussymbol.

Hvad siger reglerne så egentlig?

Reglerne finder man i ”Ordensbekendtgørelsen”, som den kaldes i daglig tale. I §8 står der at ”Politiet kan forbyde benyttelse af højttalere….når benyttelsen må antages at være til væsentlig ulempe…”
Det er svært at angive hvordan udtrykket ”væsentlig ulempe” skal tolkes. Det afhænger af flere forhold.

SSP mener: Bemærk at det ikke handler om decibel, men om ulempe!

Det er selvfølgelig i sidste ende altid et forældreansvar. I vores optik er det indlysende at hvis man accepterer at ens teenager tager en soundboks med ud i det offentlige, så har man selvfølgelig taget snakken om anvendelsen og hvad der kan være væsentlige ulemper.
Det kan være:

  • Områdets indretning, boliger, Hospitaler osv.
  • Varigheden er benyttelsen
  • Tidspunktet for benyttelsen
  • Anmodninger om at dæmpe lydniveauet (bør selvfølgelig være et fingerpeg om at benyttelsen er til ulempe)

Men der angives ingen objektiv målbar grænse for støjen, som der ellers ofte angives i relation til eksempelvis arbejdsmiljø.
Og inden at der nu bliver en opstandelse over dette, så kan vi kun henvise til at alle os unge i 1980’erne burde være blevet gjort bekendte med dette af vores forældre. Hermed følger nemlig et lille uddrag af Vedtægterne for Svendborg Politikreds fra 1986:

”§ 9. Brug af højttalervogn på eller ud til en vej og brug af højttaler fra luftfartøj må kun finde sted efter politiets tilladelse. I øvrigt kan politiet forbyde benyttelse af højttalere, grammofoner, musikinstrumenter eller lignende i fri luft eller for åbne vinduer eller døre, når benyttelsen må antages at være til væsentlig ulempe for de omboende eller forbipasserende.”

Med ønsket om en rigtig god sommer til alle og husk at en god sommer er alles ansvar.

SSP-teamet i Svendborg Kommune.

Er der spørgsmål til SSP, er I altid velkomne til at kontakte os.

SSP-teamet:
Marianne Grønbech (marianne.groenbech@svendborg.dk)
Tom Grastrup Jensen (tom.grastrup.jensen@svendborg.dk)
Louise Bundgaard (louise.bundgaard@svendborg.dk)