Nyhedsbrev november 2019

Knive som Skins
21. november 2019 - subsiteadmin

Nyhedsbrev november 2019

Denne gang handler det om muldyrssvindel og microtransactions

Kære Forældre på 7.-10. årgang

Dette nyhedsbrev vil behandle to emner, der begge kredser om digital adfærd. Begge emner er interessante, fordi der er mange eksempler på, at de unge uforvarende bliver viklet ind i den type af sager.

De to emner er:
Muldyrssvindel” og ”Microtransactions”.
Det første emne handler om, at unge kan bidrage til hvidvask af penge ved at ”låne” deres konto ud.
Det andet handler om køb foretaget i on-line spil. Det kan i visse tilfælde føre til en overtrædelse af våbenloven.

”Muldyrssvindel”

På dr.dk kunne man 11. november læse en artikel om fænomenet.

Artiklen fremhæver at unge enten presses til at udlevere kontooplysninger, at de vil gøre en god gerning eller at de selv tjener på hvidvaskaktionen. I de tilfælde hvor den unge presses til at medvirke er det åbenlyst, at der er ugler i mosen. Men ofte er de unge bare så godt opdragede, at de gerne vil være hjælpsomme. Den hjælpsomhed skal nogen gange suppleres med en vis skepsis.

Artiklen giver to eksempler på muldyrssvindel:
”Muldyrssvindlen foregår oftest på gågader med mange butikker og mennesker, hvor kriminelle kontakter børn og unge med en historie om, at de har glemt sit kreditkort derhjemme.
Herefter spørger den kriminelle, om han via sin smartphone må overføre for eksempel 5.000 kr. på MobilePay eller en anden betalingsservice, hvorefter børnene eller de unge bliver bedt om at hæve beløbet i kontanter til den kriminelle via en pengeautomat”
”Politiken har talt med Lejla Hansen, mor til en 13-årig dreng fra Horsens, der af en ven blev lokket til at tilføje et nyt betalingskort til sin MobilePay-profil og overføre 3.000 kroner til en veninde, som kunne hæve pengene og give dem videre til en kammerat, der angiveligt havde problemer med at hæve selv.
Få timer senere opdagede veninden og den 13-årige, at deres konti var spærret, at det benyttede betalingskort var meldt stjålet”. (forkortet version)
Link til artiklen: https://www.dr.dk/nyheder/penge/kriminelle-bruger-i-stigende-grad-boern-og-unge-som-muldyr-til-hvidvaske-penge 

Microtransactions

Emnet tager vi med i dette nyhedsbrev, da vi desværre ser en del tilfælde hvor unge køber – eksempelvis en kniv – som ligner et våben fra et computerspil. Egentlig dækker begrebet blot de små køb, hvor man typisk købte sig til en fordel i et givent spil. Men markedet er efterhånden blevet en mærkværdig sammenblanding af virtuelle og virkelige varer. Hvis vi tager eksemplet med kniven vil den oftest blive købt i den tro at det er en slags souvenir, og at den ikke er farlig. Andre gange bestilles den i den tro at det er et ”skin”, altså en grafisk opgradering af et våben i spillet.

Og det kan være svært at se forskel. Nedenstående er fra siden:

Knive som Skins


Og udover at prisen burde være kriminel, så kan der være en risiko hvis man havner på en side der sælger rigtige våben.
Det kunne være den her:

Ægte knive som ligner counterstrike-knive

Så tag en god snak med jeres unge om at handle på nettet. Der er generelt meget at snakke om.

Link til artiklen: https://www.dr.dk/nyheder/penge/toldere-finder-flere-ulovlige-vaaben-minister-advarer-foraeldre-mod-trofaeer-fra

Endelig vil vi gentage opfordringen fra sidst:

”Hils på dit barns venner”! Også selvom det er ude i byen.

Er der spørgsmål til SSP, er I altid velkomne til at kontakte os.

Med venlig hilsen
SSP-teamet
Marianne Grønbech (marianne.groenbech@svendborg.dk)
Tom Grastrup Jensen (tom.grastrup.jensen@svendborg.dk)